Being Mindful Blog

Mindfulness: Ik ben mijn verslaving niet!

evan phillip 268913

Door Eric Oostdijk

Het was weer eens zo’n moment waarop alles als vanzelf leek te gaan. Ik werd er compleet  door meegenomen zonder er iets aan te kunnen doen. Zoals een blad meedrijft op de stroom van een rivier, dreef ik mee op de stroom van mijn gedachten. Achteraf voelde ik meestal vreselijk, maar ik had ook weer een ‘goed’ excuus om nog even door te gaan. Want anders was het geld weggooien en dat is zonde. En zo herhaalde dit moment zich vele malen achter elkaar: dag na dag, week na week, jaar na jaar uit. Zelfs mindfulness bleek mij niet te helpen bij het stoppen met roken…

Lees meer

17 Dingen om aan jezelf te veranderen voor een leven lang succes

meditation 6

By Shana Lebowitz

Hoe jij je dagen als twintiger doorbrengt, heeft een enorme impact op de rest van je leven. Zowel op persoonlijk als professioneel vlak.
Psychologen noemen deze periode ook wel de ‘defining decade’, aangezien het de basis vormt van je toekomst.
Oké, dat klinkt een beetje intimiderend, maar geen nood: we maakte een lijstje van hoe je het maximale haalt uit je leven als twintiger.
Lees hieronder waar je vooral mee door moet gaan en waar je het beste direct mee kunt stoppen.

Lees meer

Children need art and stories and poems and music as much as they need love and food and fresh air and play

Astrid Lindgren Memorial award

By Philip Pullman

Wise words from Philip Pullman, who received the Astrid Lindgren Memorial Award in 2005:

Children need art and stories and poems and music as much as they need love and food and fresh air and play. If you don’t give a child food, the damage quickly becomes visible. If you don’t let a child have fresh air and play, the damage is also visible, but not so quickly. If you don’t give a child love, the damage might not be seen for some years, but it’s permanent.
But if you don’t give a child art and stories and poems and music, the damage is not so easy to see. It’s there, though. Their bodies are healthy enough; they can run and jump and swim and eat hungrily and make lots of noise, as children have always done, but something is missing.

Lees meer

Rythm of Breathing Affects Memory and Fear

amygdala fear breathing public neurosciencenews

By Christina Zelando (Northwestern University)

Breathing is not just for oxygen; it’s now linked to brain function and behavior.
Northwestern Medicine scientists have discovered for the first time that the rhythm of breathing creates electrical activity in the human brain that enhances emotional judgments and memory recall.
These effects on behavior depend critically on whether you inhale or exhale and whether you breathe through the nose or mouth.
In the study, individuals were able to identify a fearful face more quickly if they encountered the face when breathing in compared to breathing out.

Lees meer

Hedonisme en Mindfulness

Hedonisme 2

Door Eric Oostdijk

"Kan het de volgende keer misschien iets lichter? Iets minder serieus, ook qua thema’s, want ik vond het wel heftig.” Dit was de feedback van een deelnemer aan een van mijn mindfulness-based trainingen. Deze sloeg bij mij in als een bom. Wat zeggen deze woorden veel!
‘Lichter’ is iets wat de meeste van ons nastreven in het leven. Niet zo moeilijk doen, gewoon genieten tot de max en niet zo serieus graag.

Deze uitspraak riep bij mij het beeld op van een platte steen, die zich bij uitstek leent om over het water te laten scheren.

Lees meer

Standing Close, Standing Still

 

Being Mindful youth 2

Door Eric Oostdijk

Standing close,
Standing still.

Breathing simply in and out.
Watch what will emerge,
What will unfold

Lees meer

Fearless Be

tree 2

Door Eric Oostdijk

Standing like an old tree
With my arms like branches wide spread
I'm moved by the flow of my breath
I deeply feel alive and sense my death

Lees meer

Bildung: van angst voor verandering naar een werkplek van nieuwsgierigheid

versie 2

Door Eric Oostdijk

Dat we in een tijd van transitie zijn aanbeland is een zaak, die geen verdere uitleg behoeft. Op alle niveaus in de samenleving zijn veranderprocessen gaande, die onomkeerbaar zijn. Kijk in de politiek, in de bancaire sector, in de zorg en last but not least het onderwijs. En juist onderwijs vind ik leuk.
En is het niet zo dat het onderwijs de plek dient te zijn waar kennis, kunde, passie en nieuwsgierigheid zich onverzadigbaar aan elkaar dienen te laven?

Lees meer

Ga er maar aan staan...

oxygen mask

Door Eric Oostdijk

Toen ik voor de eerste keer met het vliegtuig op reis ging, viel me de veiligheidsflyer in de stoel voor me op. De flyer met de veiligheidsvoorschriften bij een eventuele noodlanding of in een iets minder ernstig geval, bij gebrek aan zuurstof in de cabine (hoe geruststellend is die gedachte...). Het glijden van de opblaasbare glijbaan leek en lijkt me nog steeds een van de meest aantrekkelijke onderdelen van dit noodscenario, maar het luchtmasker netjes weggewerkt in het plafond boven mijn hoofd maakte indruk. En niet zozeer dit masker an sich als wel de houding, de tegenwoordigheid van geest die er van je gevraagd wordt om er juist en behulpzaam mee om te gaan, vooral als je reist met kleine kinderen.

Lees meer

Van automatische reactie naar een bewust antwoord

ugd79mv66dk alex hockett 2

Door Eric Oostdijk

De afgelopen weken is de wereld nogal wakker geschut. Vertrouwde politieke systemen lijken niet bestand tegen het verbale en fysieke geweld van hen, die nog meer hout gooien op het vuur van ongenoegen en angst. Een politieke aardverschuiving is het gevolg. Sommige politieke systemen vallen om, wat voor de nodige onrust zorgt, daar waar rust, stabiliteit en visie gewenst zijn. Er worden spreekwoordelijke hekken gebouwd om andere buiten te sluiten wegens geloof, achtergrond of politieke voorkeur.
Het verbale niveau lijkt hierbij ondergeschikt aan eigenbelang van de groep of politieke partij. Het credo lijkt te zijn: Als je maar hard genoeg schreeuwt en grof genoeg bent, dan legitimeer je jouw aanwezigheid. Er is duidelijk een transitie gaande.

Lees meer

Being Mindful Mindfulness
Being Mindful Onderwijs
Being Mindful Interpersoonlijk
Being Mindful Mbsr

Wat is Mindfulness?

"Mindfulness ontstaat door bewust aandacht te schenken, in het huidige moment, met compassie en open en niet-oordelende nieuwsgierigheid. Door het ontwikkelen van deze vorm van aandacht, kunnen we een manier van leven ontdekken die uitnodigt om in het hier en nu te blijven. Zodoende verliezen we ons minder (snel) in het 'herkauwen' van wat geweest is en onze eindeloze tendens om ons zorgen te maken over de toekomst.''

Lees verder

Kom ik in aanmerking voor een vergoeding?

zorgwijzerBij een zorgverzekering met aanvullende dekking heb je bij sommige verzekeraars recht op vergoeding van de kosten die een mindfulness-training met zich meebrengt. Dit gebeurt onder de noemer alternatieve geneeswijzen, preventieve cursussen, psychologische hulp of psychosociale hulp.

Kijk hier of je zorgverzekeraar een vergoeding biedt.

Neem contact met mij op

Please type your full name.

onjuiste invoer

Onjuist mailadres

Invalid Input

Invalid Input

Mindfulness Nijmegen Metta Logo
Mindfulness Nijmegen Cfm Logo
Mindfulness Nijmegen RadboudcentrumvoorMindfulness
Mindfulness Nijmegen Trained To Teach Dot B Foundations
Trained To Teach Dot B
Mindfulness Nijmegen Cvm