Being Mindful Blog

Mindfulness Based Stress Production

Blog Stress 3

Door Eric Oostdijk

Enkele jaren geleden heb ik de training tot mindfulnesstrainer afgerond in een onzekere en drukke periode in mijn leven: voor de vierde keer vader geworden en net mijn baan als vaardigheidstrainer bij een grote bank opgezegd, diende zich sneller dan verwacht bij mij de vraag aan: wat wil je werkelijk doen? Welke kant ga je op?
In deze periode voelde ik bijna letterlijk de eb-en-vloed- beweging van wanhoop en twijfel. Niets leek zekerder dan de onzekerheid zelf.


Voor een beetje mindfulnesstrainer is een dergelijke periode het materiaal om mee te werken: nergens houvast, geen zekerheid, alom twijfel. De enige uitnodiging was om “erbij te blijven”. Hoe pittig bleek dat in de praktijk te zijn!
Uiteindelijk kwam er weer een baan. Dit keer geen snelle job op een bank, maar een hectische baan als docent op een lyceum met veel ambitie. Dit ging in eerste instantie goed totdat onze jongste het op zijn heupen kreeg en 13 maanden maar twee uur per nacht sliep. Dit, in combinatie met een school die daar geen boodschap aan had, resulteerde in een nachtmerrie met enorme gevolgen: school verlengde mijn tijdelijk contract niet! Ik stond weer zonder werk op straat. En ook nu diende zich de vraag weer aan: Wat ga je doen? Welke kant ga je op?
Wat ik op de mindfulnessopleiding had leren kennen als MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction) verwerd steeds meer tot Mindfulness Based Stress Production (laten we zeggen MBSP). Stress diende zich op alle vlakken aan en de aanhoudende slapeloosheid gooide nog wat meer hout op het vuur van onzekerheid, twijfel en soms moedeloosheid. Wat ik tijdens de opleiding geleerd had, werd een ongewenste sprong in het diepe...
Nu ik enkele jaren verder ben en terugblik op deze periode (onze jongste is gelukkig door gaan slapen en heeft een tweede werkeloosheids-ervaring plaats gemaakt voor een baan bij de Hogeschool Arnhem en Nijmegen) ontdek ik dat de ‘Stress Reduction’ en de ‘Stress Production’ van weleer elkaar blijven opvolgen... ook nu nog. Mindfulness blijkt geen toverformule om van stress af te komen. Mindfulness kan enkel en alleen een uitnodiging zijn er steeds weer bij te ongemak zelf te blijven. Zoals ik laatst iemand hoorde zeggen: “Inzicht verplicht!”
Er is en blijft dus werk aan de winkel en elke keer weer dient zich een volgende sprong in het diepe zich aan...

Being Mindful Mindfulness
Being Mindful Onderwijs
Being Mindful Interpersoonlijk
Being Mindful Mbsr

Wat is Mindfulness?

"Mindfulness ontstaat door bewust aandacht te schenken, in het huidige moment, met compassie en open en niet-oordelende nieuwsgierigheid. Door het ontwikkelen van deze vorm van aandacht, kunnen we een manier van leven ontdekken die uitnodigt om in het hier en nu te blijven. Zodoende verliezen we ons minder (snel) in het 'herkauwen' van wat geweest is en onze eindeloze tendens om ons zorgen te maken over de toekomst.''

Lees verder

Kom ik in aanmerking voor een vergoeding?

zorgwijzerBij een zorgverzekering met aanvullende dekking heb je bij sommige verzekeraars recht op vergoeding van de kosten die een mindfulness-training met zich meebrengt. Dit gebeurt onder de noemer alternatieve geneeswijzen, preventieve cursussen, psychologische hulp of psychosociale hulp.

Kijk hier of je zorgverzekeraar een vergoeding biedt.

Neem contact met mij op

Please type your full name.

onjuiste invoer

Onjuist mailadres

Invalid Input

Invalid Input

Mindfulness Nijmegen Metta Logo
Mindfulness Nijmegen Cfm Logo
Mindfulness Nijmegen RadboudcentrumvoorMindfulness
Mindfulness Nijmegen Trained To Teach Dot B Foundations
Trained To Teach Dot B
Mindfulness Nijmegen Cvm