Being Mindful Blog

Hedonisme en Mindfulness

Hedonisme 2

Door Eric Oostdijk

"Kan het de volgende keer misschien iets lichter? Iets minder serieus, ook qua thema’s, want ik vond het wel heftig.” Dit was de feedback van een deelnemer aan een van mijn mindfulness-based trainingen. Deze sloeg bij mij in als een bom. Wat zeggen deze woorden veel!
‘Lichter’ is iets wat de meeste van ons nastreven in het leven. Niet zo moeilijk doen, gewoon genieten tot de max en niet zo serieus graag.

Deze uitspraak riep bij mij het beeld op van een platte steen, die zich bij uitstek leent om over het water te laten scheren.

Een, twee, drie, misschien vier keer het wateropvlak vluchtig rakend (als je geluk hebt), om daarna te zinken. Om daarna te zinken...te zinken! Inherent aan de steen is het gegeven, dat deze onderhevig is een de wet van de zwaartekracht. De steen zoekt de diepte op om daar verder gevormd te worden, afhankelijk van de omstandigheden. Zwaarte kan niet anders dan de diepte opzoeken. En daar is niets mis mee, of toch...

In de hedonistische cultuur waarin we nu leven, die beïnvloed wordt door een compulsieve selfie-drang, een angst om achter te lopen bij vrienden of vriendinnen, waar ‘likes’ en ‘links’ de waarde van medicatie lijken te hebben, is vluchtigheid de ultieme mantra. Vluchtig de oppervlakte raken om niets te missen, met de garantie dat we niet hoeven te zinken!

Dit gebeurt ook binnen de mindfulnesstraditie. Terwijl cursisten een MBSR ‘doen’, plannen ze al een compassietraining, omdat die wellicht brengt wat ze in de MBSR niet vinden. Is het de compassie niet, dan toch zeker de heartfulness-training wel. Weliswaar gechargeerd, maar toch in mijn trainingen een feit. Maar is het niet zo dat een ieder op een moment in het leven verplicht wordt om te vertragen en te verstillen, zij het doordat de relatie stuk loopt, je werkeloos of ziek wordt, of omdat een dierbare overlijdt. Zulke momenten passen niet in onze ‘successtory’. We camoufleren ze door ‘seks, drugs en rock ’n roll’, als je aanvoelt wat ik bedoel? Dit noemt Lus Stevens zo mooi in het onderwijs 'Het betreden van de plek der moeite'.

‘Het betreden van de plek der moeite’ is wat een mindfulnesstraining bottom line te bieden heeft, waartoe het de deelnemers uitnodigt. Niks meer en niks minder! En inderdaad, deze plek past niet in een hedonistisch wereldbeeld. Want deze zou zwaar en intensief kunnen zijn, wellicht ook best serieus. We hunkeren naar plezier, de eeuwig jeugd en altijd stralen. A priori willen we weg van onzekerheid, angst, rimpels en ouderdom...en eindigheid.
Het bewust opzoeken van de ‘plek der moeite’ is iets wat je kunt leren. Deze plek opzoeken gaat in wezen over het ontwikkelen van heldenmoed om ‘in het vuur te zitten’, ‘’[h]et vraagt moed en discipline om naar de plek der moeite terug te keren en te blijven. Om verantwoordelijkheid te nemen voor het eigen leerproces, en die niet bij de ander of het andere neer te leggen. Om in de angst te stappen, en te onderzoeken en te ontdekken dat die angst je vriend is en niet je vijand. Het is een proces van overgave en loutering.” (uit: Pedagogisch Tact: Op het goede moment het juiste doen, óók in ogen van de leerling. Garant, Antwerpen-Apeldoorn: 2015, blz. 147)

Dit is precies het proces dat de Amerikaanse Hoogleraar in de Mythologie Joseph Campbell The Hero's Journey noemt. Otto Scharmer noemt dit in zijn werk Theory U, de Tibataanse Shambhala-traditie heeft het over The Sacred Path of the Warrior.  De overlap zit hem in de weg naar beneden, niet lichter maar juist zwaarder, niet forever young maar het tegenovergestelde: wijs ouder worden. Dit 'wijs ouder worden' gaat vaak samen met het ontwikkelen van compassie, mededogen en...humor.
Dus op de vraag of de volgende mindfulnesstraining wat lichter en makkelijker zou kunnen, was mijn antwoord een ontkennende. In plaats van de vraag te stellen wat mindfulness jou oplevert, is de vraag wat je bereid bent te investeren in een mindfulnesstraining de enige juiste. Gelukkig zijn er nog genoeg helden, die bereid zijn de sprong te wagen...en de diepte op te zoeken.

Being Mindful Mindfulness
Being Mindful Onderwijs
Being Mindful Interpersoonlijk
Being Mindful Mbsr

Wat is Mindfulness?

"Mindfulness ontstaat door bewust aandacht te schenken, in het huidige moment, met compassie en open en niet-oordelende nieuwsgierigheid. Door het ontwikkelen van deze vorm van aandacht, kunnen we een manier van leven ontdekken die uitnodigt om in het hier en nu te blijven. Zodoende verliezen we ons minder (snel) in het 'herkauwen' van wat geweest is en onze eindeloze tendens om ons zorgen te maken over de toekomst.''

Lees verder

Kom ik in aanmerking voor een vergoeding?

zorgwijzerBij een zorgverzekering met aanvullende dekking heb je bij sommige verzekeraars recht op vergoeding van de kosten die een mindfulness-training met zich meebrengt. Dit gebeurt onder de noemer alternatieve geneeswijzen, preventieve cursussen, psychologische hulp of psychosociale hulp.

Kijk hier of je zorgverzekeraar een vergoeding biedt.

Neem contact met mij op

Please type your full name.

onjuiste invoer

Onjuist mailadres

Invalid Input

Invalid Input

Mindfulness Nijmegen Metta Logo
Mindfulness Nijmegen Cfm Logo
Mindfulness Nijmegen RadboudcentrumvoorMindfulness
Mindfulness Nijmegen Trained To Teach Dot B Foundations
Trained To Teach Dot B
Mindfulness Nijmegen Cvm