Being Mindful Blog

Mindfulness: Ik ben mijn verslaving niet!

evan phillip 268913

Door Eric Oostdijk

Het was weer eens zo’n moment waarop alles als vanzelf leek te gaan. Ik werd er compleet  door meegenomen zonder er iets aan te kunnen doen. Zoals een blad meedrijft op de stroom van een rivier, dreef ik mee op de stroom van mijn gedachten. Achteraf voelde ik meestal vreselijk, maar ik had ook weer een ‘goed’ excuus om nog even door te gaan. Want anders was het geld weggooien en dat is zonde. En zo herhaalde dit moment zich vele malen achter elkaar: dag na dag, week na week, jaar na jaar uit. Zelfs mindfulness bleek mij niet te helpen bij het stoppen met roken…

 

De deuren zoeven geluidloos open, koffiegeur stroomt naar buiten, een man leest vluchtig de krant, terwijl hij van zijn koffie nipt. Ik hoor de kassière aan een klant voor mij vragen:” Wilt u ook de weekaanbieding?”. De klant mompelt iets onverstaanbaars, rekent af en loopt weg. Ik sta inmiddels in het tankstation bij ons op de hoek van de straat. Ik kom steeds dichter bij de kassière. Nog een paar klanten voor me. Terwijl ik merk dat gedachten als kometen door mijn brein schieten en ze duidelijk aangeven dat ik nog kan omkeren en niet hoef toe te geven aan mijn verslaving, loop ik, als door een magneet aangetrokken, gedwee op de kassa af. Ik merk dat ook mijn ‘guts’ signalen afgeven, maar ik negeer ze compleet. Ik verkeer, zoals Tara Brach dit zo mooi noemt, in een ''trance van mijn gedachten''. En zo voelt het letterlijk: mijn beleving vernauwt zich, geluiden worden minder intens, het lichaam minder voelbaar, een lichte vorm van dissociatie dient zich aan, maar zet niet door.

Storytelling optima forma

De verhalen die zich aandienen in mijn mind zijn dusdanig sterk, dat ze alle andere (behulpzame) gedachten overstemmen. “Natuurlijk mag je nog een pakje kopen, Eric! Je doet nu opeens alsof het zo echt zo slecht is.” Deze gedachte wordt opgevolgd door: “Kom op man, je bent geen monnik. Je hebt nog een prima conditie en je eet verder gezond. Maak er niet zo’n issue van.”
Stap voor stap schuifel ik in het tankstation naar voren, totdat ik oog in oog sta met de kassière. Scenes komen op van een spaghetti-western in een stoffig dorp. Ik hoor de bijbehorende muziek ergens diep van binnen. Als een waanzinnige staar ik in de ogen van de nietsvermoedende kassière. In slowmotion glijd mijn hand naar mijn broekzak en grijp ik doelbewust naar mijn portemonee. Zo bestel ik op de automatische piloot mijn Davidoff sigarettenl. Een zucht van opluchting en ik ontwaak en de realiteit komt weer binnen, als de kassière vraagt of ik ook getankt heb. "Nee, antwoord ik. Alleen de sigaretten." Ik heb het weer gedaan, heb (goedbedoelde) tegenkrachten de kop ingedrukt en kan weer ademhalen. Terwijl mijn verslaving juicht en buigt voor deze strakke actie, loop ik naar buiten. “Eric wat sterk van je om die goed bedoelde adviezen niet te geloven. Je hebt gewoon je peukje nodig en dik verdient trouwens!” hoor ik nog nagalmen als ik op mijn fiets naar huis rijd. Dit was weer een staaltje interne Storytelling optima forma.

Nu ga ik echt stoppen…

Het nadeel van deze verhalen is echter dat de werking extreem kort blijkt te zijn. Daar kwam ik ook achter naarmate ik de verhalen steeds vaker aan mezelf moest vertellen, om niet te gaan twijfelen aan hun waarheid. Het begon namelijk steeds vaker voor te komen dat ik, nadat ik weer bij ‘De Kassière’ was geweest, besloot om te stoppen… maar pas als het net gekochte pakje Davidoff op was. Zo ben ik wel duizend keer gestopt om vervolgens gewoon weer te ‘beginnen’ met roken (alsof ik überhaupt gestopt was). Als er ooit een moment was geweest om te stoppen, dan was het wel toen ik door India reisde en  ik op het strand van Goa een koe in een grote hap mijn pakje sigaretten naar binnen zag werken. Maar zelfs toen bleek ik niet gevoelig voor dit prachtige signaal, en ben ik gewoon weer door gegaan.

Wie houdt nu wie voor de gek?

De ommekeer kwam vrij onverwachts en ben er nog steeds dankbaar voor. Nadat ik mijn opleiding tot mindfulnesstrainer in Nijmegen had afgerond, diende zich een Insight Dialogue-retraite aan met Gregory Kramer ergens in de achterhoek. Ik wilde daarheen en gaf me dus op voor de week rust, inzicht en afzondering. Ik weet nog hoe ik de retraite-informatie vooraf doorlas en netjes alles invulde zoals gebruikelijk is. Natuurlijk wist ik van eerdere retraites dat ‘seks, drugs en rock and roll’ verboden was, maar daar hoorde natuurlijk ook mobiele telefoons, boeken, t.v.-kijken, drank en…roken bij. Voordat ik van huis vertrok, rookte ik (heel mindful) nog een laatste sigaretje (het verkleinwoordje is ook zo’n instinker, alsof het dan minder schadelijk en de verslaving onschuldiger is !). Ik kuste mijn vrouw en kinderen gedag en stapte in de auto. Niet wetende dat mijn leven drastische zou gaan wijzigen.
Op locatie aangekomen gaf ik me helemaal over aan het innerlijk werk dat gedaan moest worden. Insight Dialogue werd voor mij, achteraf bezien vooral een ‘Insight Monologue’. Ik zat trouw uren op mijn meditatiekussentje, deed de body-scan, gaf me over een kilometers loopmeditatie in het prachtige nabijgelegen bos. Wat op een gegeven moment opviel, was dat ik het roken 'vergeten'was...ik miste het niet, verlangde er niet naar, werd niet prikkelbaar. Geen enkel moment! Geen enkel moment! De niet behulpzame storyteller had, onder de kracht van de niet aflatende loving kindness-oefeningen, de heilzame stilte en de de diepe inzichten, zijn koffers gepakt  en was zonder een spoor na te laten verdwenen. 
Na een week was het moment daar om weer naar huis te gaan. Back to normal, dacht ik nog. Totdat ik daadwerkelijk het retraitegebied verliet en ik mezelf afvroeg: “Eric, maar wie houdt nu wie voor de gek?”

Mindfulness: Ik ben mijn verslaving niet!

Het kwartje was gevallen, na jaren stug doorroken en mezelf belazeren, bleek het inzicht heel simpel: Als ik een week zonder roken kan en er niet eens naar verlang, dan kan ik stoppen. Sterker nog, dan ben ik al gestopt! Terwijl mindfulness de eerste paar jaar niet bleek opgewassen tegen mijn sterke conditioneringen, bleef ik die jaren wel mijn mindfulnessoefeningen doen. Het moment van uitbetalen was daar: ik verliet de retraite en ben inmiddels 5 jaar gestopt met roken. Ik heb totaal geen afkickverschijnselen gehad, geen compensatiegedrag, niet eens de gedachte om toch even… Te simpel voor woorden? Ja, voor buitenstanders waarschijnlijk te mooi om waar te wezen. Maar er ging wel discipline aan vooraf.  
Ik durf voor mezelf te stellen dat mindfulness mij voor geen meter heeft geholpen om te stoppen met roken…maar mindfulness heeft me wel degelijk iets waardevollers opgeleverd: het inzicht dat ik niet mijn verslaving was en nooit zal zijn. Kortom: het heeft mijn verhouding met de storyteller verandert. Soms hoor ik zijn verhale wel, maar zijn ze geen waarheid meer voor mij. Het is hetzelfde verhaal dat een stoorzender wordt al je mediteert en jeuk voelt op je rug en je voor je het weet...op je rug krabt. Simpele inzichten hebben mij geholpen om zoiets complex en onregelend als een verslaving te doorgronden.  

Maar heb je dan nooit meer de behoefte om op een zwak moment toch weer..? Nee, sterker nog, dan kan ik opmerken dat ik een zwak moment heb en dat dat prima is. Zoals ooit een deelneemster na een mindfulnesstrainer zei:" Ik kwam met slaapproblemen naar de training. Nu, acht weken verder slaap ik nog net zo slecht, alleen lig ik er niet meer wakker van." Zo ook vind ik een sigaret heerlijk ruiken, alleen hoef ik het niet meer en dat geeft kracht en rust kan ik je melden. 

Being Mindful Mindfulness
Being Mindful Onderwijs
Being Mindful Interpersoonlijk
Being Mindful Mbsr

Wat is Mindfulness?

"Mindfulness ontstaat door bewust aandacht te schenken, in het huidige moment, met compassie en open en niet-oordelende nieuwsgierigheid. Door het ontwikkelen van deze vorm van aandacht, kunnen we een manier van leven ontdekken die uitnodigt om in het hier en nu te blijven. Zodoende verliezen we ons minder (snel) in het 'herkauwen' van wat geweest is en onze eindeloze tendens om ons zorgen te maken over de toekomst.''

Lees verder

Kom ik in aanmerking voor een vergoeding?

zorgwijzerBij een zorgverzekering met aanvullende dekking heb je bij sommige verzekeraars recht op vergoeding van de kosten die een mindfulness-training met zich meebrengt. Dit gebeurt onder de noemer alternatieve geneeswijzen, preventieve cursussen, psychologische hulp of psychosociale hulp.

Kijk hier of je zorgverzekeraar een vergoeding biedt.

Neem contact met mij op

Please type your full name.

onjuiste invoer

Onjuist mailadres

Invalid Input

Invalid Input

Mindfulness Nijmegen Metta Logo
Mindfulness Nijmegen Cfm Logo
Mindfulness Nijmegen RadboudcentrumvoorMindfulness
Mindfulness Nijmegen Trained To Teach Dot B Foundations
Trained To Teach Dot B
Mindfulness Nijmegen Cvm