Skip to main content

Bewust in het moment

Ervaringen bij Defensie

Niet zweven, maar met beide voeten op de grond en je focus aan.


"The faculty of voluntarily bringing back a wandering attention, over and over again, is the very root of the judgment, character and will." - William James

Luc Thijssen

Na het verlaten van mijn twintigjarige loopbaan binnen diverse hoog-risico beroepen, waaronder de Koninklijke Marechaussee, een ISAF missie, het Korps Mariniers en de Ambulancedienst, kreeg ik de rust en de behoefte om eens voor het eerst dienstbaar aan mezelf te zijn. Net alsof ik het nodig had om eerst uit de hoog-risico beroepen te stappen waar het handelen vanuit mijn hoofd heel functioneel én dienend was geworden.

Van mijn hoofd naar mijn hart

Deze ontwikkelingsreis van mijn hoofd naar mijn hart die nog steeds loopt bestond uit diverse persoonlijke coachtrajecten, coachopleidingen en voornamelijk veel zelfreflectie. Dat gaf mij veel waardevolle inzichten. Voor het eerst begon ik aandacht te geven aan mijn jarenlange onverklaarbare innerlijke onrust, afgewisseld met de vele nachtmerries.

Het is toch ook niet normaal wat je voor je kiezen krijgt als hoog-risico professional en al helemaal niet gezond om alles maar weg te stoppen en alleen te willen verwerken. Toch heb ik dit mijn gehele loopbaan gedaan in de volle overtuiging dat het erbij hoorde, niet wetende dat ik steeds verder van mezelf verwijderd raakte.

Ik nam mijn diverse rollen mee naar huis en werd uiteindelijk mijn rollen wat onder andere resulteerde in extreem veiligheidsgedrag, afwijkend sociaal-emotioneel gedrag en vermijdingsgedrag.

Mijn geluk en achteraf tevens grootste probleem was dat ik al mijn ongemakken zelf zo goed wist te reguleren en camoufleren voor de buitenwereld. Ik presteerde immers goed, had een lief gezin, mooie woning en volgde diverse opleidingen. Maar die onverklaarbare innerlijke onrust bleef overheersen. Ik dacht altijd dat dit voor mij het signaal was om weer een nieuwe sportuitdaging aan te gaan, een nieuwe studie te starten of van baan te wisselen. Achteraf waren dit alleen maar korte termijn oplossingen zonder de echte oorzaak aan te pakken.

Signalen van mijn lichaam

Gedurende mijn persoonlijke ontwikkelingsreis ontdekte ik dus dat ik al die jaren volledig uit mijn hoofd had geleefd zonder aandacht te schenken aan de signalen van mijn lichaam en binnenwereld. Geleide meditaties en mindfulness kwamen op mijn pad die mij bewust maakten van nooit eerder gevoelde sensaties in mijn lichaam.

Toen ik de oproep zag voor een workshop trauma-sensitieve mindfulness voor veteranen in het veteraneninstituut meldde ik mij meteen aan. Ik heb deze dag als bijzonder intens en waardevol ervaren. Nog beter leerde ik in contact met mezelf te komen door met behulp van mijn ademhaling en lichaam uit het hoofd te komen en in het hier en nu te geraken. Dat gaf mij directe rust. De periode erna bleef ik experimenteren met onder andere ademhaling en mindfulness, wat zelfs onder het wandelen in de natuur heel goed uitvoerbaar is.

Met de inzichten die ik nu heb zou ik vroeger aan het begin van mijn loopbaan willen hebben geweten wat ik nu wist. En dat is dat praten helpt, je het niet alleen hoeft te doen en dat de connectie met je innerlijke wereld ontzettend belangrijk is. Maar ook het besef dat de dingen die je ziet niet normaal zijn en dat je buiten de noodzakelijke en dienende piekmomenten ook weer leert af te schakelen terug naar jezelf! Dit doe je door bewust aandacht te geven aan je gevoel en emoties. Alleen dan kun je trouw zijn aan jezelf en de rust ervaren die iedere hoog-risico professional verdient.

Een echte win-winsituatie

De gedachte dat ik nog eenzelfde emotioneel afgesloten leven zou leiden als ik niet was gestopt binnen de hoog-risico beroepen en met mezelf aan de slag gegaan was, vind ik een treurige gedachte. Ik heb namelijk het vermoeden dat er nog vele vergelijkbare situaties plaatsvinden binnen de hoog-risico beroepen en dat is het absoluut niet waard én naar mijn mening ook niet nodig!

Door vanaf het begin aandacht te geven aan de mens achter het uniform met waardevolle tools als onder andere mindfulness, psycho-educatie, meditatie en coachsessies kan het ook hand in hand gaan met de professionele rol. Een professional in balans zal zijn taak zelfs krachtiger uitvoeren en daarmee nog duurzamere, betere hulp verlenen aan hen die dat behoeven.
Een echte win-winsituatie dus!