Bewust in het moment

Ervaringen bij Defensie

Niet zweven, maar met beide voeten op de grond en je focus aan.


"The faculty of voluntarily bringing back a wandering attention, over and over again, is the very root of the judgment, character and will." - William James

Platform

Hoe waardevol is het om defensie-mensen zelf aan het woord te laten, ze  platform te geven om in hun ervaingen te delen over wat mindfulness voor hen heeft betekent.

Ervaringen

"Past mindfulness wel binnen defensie?" en "Is het niet te 'soft' voor de harde defensie-relaiteit?" zijn de vragen, die ik vaak gehoord heb. Het antwoord daarop laat ik geven door de defensie-mensen zelf ...

Ervaringsverhalen Defensie-Mensen

Dai Carter

 Oud-Commando Speciale Operaties.

Een Mindful militair

Het is eigenlijk pas wanneer ik reflecteer op mijn militaire carrière dat er momenten naar boven komen waarvan ik denk; “was ik toen maar iets meer mindful geweest”.

Ik ben al vanaf jonge leeftijd geïnteresseerd geweest in Oosterse filosofie. Dat kwam door de vechtsport die ik beoefende. Later komt dat terug in mijn “warrior mindset”.

Lees verder →

Ik merk dat vooral veel jonge militairen de term mindfulness zweverig vinden klinken. Vaak omdat ze er een bepaald beeld van hebben . Maar mindfulness is meer dan alleen tegen een boom aan zitten en mediteren.

Zeker op missie kan het fijn zijn je even af te zonderen. Je bent continue bezig met de missie en met je team. Je hebt weinig tijd voor jezelf. Je staat continue op standje: AAN. Daardoor wordt je geleefd. Even op de pauze knop drukken is belangrijk. Al is het maar 3 minuten.

Dat is niet makkelijk. Het kost moeite om het moment voor jezelf te nemen. Je af te zonderen en wellicht wat ademhalingsoefeningen doen. Ik deed dat wel. Maar ik nam ook bewust momenten in mij op door tegen mijzelf te zeggen: ‘ok, Dai dit is een waardevol moment. Besef waar je staat. Waar je bent en wat je doet. Waar je NU staat. Zijn in het zijn’.

Ik kan mij alle momenten goed herinneren. De opkomende zon terwijl ik op wacht sta in Afrika. De ondergaande zon terwijl ik onder mijn parachute hang in Amerika. De sterrenhemel in Afghanistan net voor ik ga slapen. Dit zijn de mooie momenten. Maar door het oefenen van mindfulness kun je het ook leren toepassen op de moeilijke momenten. Dat is onderdeel van mijn Warrior Mindset.

Een mindful militair is zich meer bewust van het moment. Zo wordt hij of zij niet geleefd door de missie. Zo kun je leren afstand te nemen voor, tijdens en na een missie. Wat mij betreft essentieel voor alle militairen die zich inzetten voor vrede en veiligheid. Mindfulness draagt bij aan de weerbaarheid en mentale gezondheid van alle militairen.

Zij volgden een training bij Being Mindful:

Contact

Being Mindful

Bohrstraat 20
6533DS Nijmegen

T  06-51565763
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
I  beingmindful.nl

KvK 54398789
BTW NL164294843B01

Locatie

Contactformulier

Please type your full name.

onjuiste invoer

Onjuist mailadres

Invalid Input

© 2021 Being Mindful
Niets van deze website mag zonder toestemming worden gebruikt.

Beheer | Netnog websites