Bewust in het moment

Ervaringen bij Defensie

Niet zweven, maar met beide voeten op de grond en je focus aan.


"The faculty of voluntarily bringing back a wandering attention, over and over again, is the very root of the judgment, character and will." - William James

Twan van Tilburg

'Wat men moet leren doen, leert men door het te doen'

Of je nu wil of niet: na een uitzending of door dynamische wendingen in je leven ben je een ander persoon geworden. Het leven in het leger vormt je als mens. In positieve, maar soms ook in negatieve zin. Soms ontbreekt de juiste begeleiding in de periode waarin je als veteraan terugkeert naar het thuisfront. Signalen worden dan niet herkend, die aangeven dat er actie moet worden ondernomen om mentaal en fysiek gezond te blijven. Luisteren naar je lichaam en bewust ademhalen en mediteren helpen daar ontzettend bij.

Emoties mogen zijn en getoond worden

Twan van Tilburg werkte tussen 1990 en 2004 als operator en operationeel manager binnen Defensie. Hij leerde zichzelf en zijn teams onder alle omstandigheden leiden en coachen. Een jaar na defensie in het buitenland en opleidingen in Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) gaven hem het inzicht dat emoties er mogen zijn en dat deze getoond mogen worden. Tegenwoordig is Twan werkzaam als trainer, coach en vertrouwenspersoon bij diverse organisaties, voor personen die werken in de 'hoog risico-sector'.

Militaire carrière

Op 10 maart 1971 werd ik in Heeswijk-Dinther geboren. Ik begon mijn militaire carrière als dienstplichtige bij het Korps Commando Troepen. Daarna ben ik als operator door de rangen gegroeid binnen het defensieapparaat om uiteindelijk als ervaren Officier bij het Korps Mariniers de dienst uit te gaan.

Ik heb een 6-tal uitzendingen gedraaid, in veel diverse dynamische klimaten gewerkt en ik maakte deel uit van -en trainde- Recce teams, long range-, special reconnaissance & direct action-teams. Mijn eindrang was die van kapitein der Mariniers.

Coachen vanuit vertrouwen

Door het carrière pad te bewandelen zoals ik dat deed, was ik in staat om mezelf en mijn teams onder alle omstandigheden te leiden.
Ook leerde ik ze te coachen vanuit vertrouwen in mezelf en de ander.

Door mijn ervaringen tijdens meerdere operaties en uitzendingen, geloof ik er niet in alleen zelf een leider te zijn.
Het is prachtig om ook anderen in staat te stellen de leiding te nemen. Een team is zo sterk als zijn zwakste schakel.
Een goed leider kent zijn kwetsbaarheden, en ziet kansen om deze kwetsbaarheden voor leiderschap in te zetten.
Daarmee weet een goed leider anderen te inspireren en te begeleiden.

 

Gewoon Twan

Ik ben gelukkig getrouwd met Tessa en ben de trotse vader van twee dochters: Sara en Sem. Op het professionele vlak zou ik mezelf als volgt willen omschrijven: Ik ben een steun en toeverlaat voor anderen, waarbij ik met welzijn veiligheid probeer te creëren. Dat doe ik met veel passie voor individuele personen, teams en hele organisaties.

Van jongs af aan ging ik met mijn moeder mee naar oudere mensen. Zij werkte daar als bejaardenverzorgster en de verhalen en het gedrag van deze wijze mensen intrigeerde mij ontzettend. Hoe gingen zij om met de extreme omstandigheden van de tweede wereldoorlog en hoe slaagden zij erin daarna een gelukkig en gezond leven te leiden?

Ik was daardoor ook gedurende mijn diensttijd wederom geïnteresseerd in het gedrag van de mensen om mij heen. Wat zorgt ervoor dat de ene professional blijft staan en de ander door zijn knieën gaat? Om dat te doorgronden kwam ik er al snel achter dat ik eerst mijn eigen gedrag moest onderzoeken.

Na zoveel jaren bij defensie gewerkt te hebben, maakte ik een bewuste transitie door naar het burgerbestaan. Letterlijk heb ik mijn rugzak afgehangen en als een soort hippie ging ik in een caravan op Curaçao wonen. Om rond te komen werkte ik als duikinstructeur. Dat was een prachtig jaar waarin ik voor mijn gevoel uit het keurslijf van 'de militair' stapte. Ik ontdekte mijn eigen echte identiteit, die van GewoonTwan.

Vrijheid, passie, verbinding, harmonie
en kracht zijn mijn kernwaarden.

Al van jongs af voelde ik de roeping om er voor anderen te willen zijn. Mede door mijn werk bij Defensie leerde ik om als beschermingsmechanisme mijn emotiegolven smal te houden. Ogenschijnlijk is er dan altijd balans, rust, vrede, liefde en harmonie. Echter: niets is minder waar. Ik ben dan ook blij dat ik inmiddels mijn eigen emoties, identiteit en kwetsbaarheid heb ontdekt. Daardoor ben ik steeds meer mezelf.

In totaal opereer ik al ruim 30 jaar binnen de hoog risico sectoren, zowel in binnen- als buitenland. Na mijn carrière bij Defensie wilde ik mijn ervaringen binnen deze sectoren delen met anderen. Mijn enorme passie voor het gedrag van de mens, heeft geleid tot veel kennis en kunde op het sociologische vlak. Die kennis en kunde zet ik binnen deze dynamische branche in. Sleutelwoorden zijn daarbij 'welzijn', 'veiligheid', 'leiderschap', 'communicatie' en 'persoonlijke ontwikkeling'. Of ik nu werk met mensen die op operationeel niveau werken of managers op het hoogste niveau: Ik stel graag de mens met zijn of haar eigen identieke gedrag altijd centraal, waardoor er groei en zelfreflectie ontstaat. Zo creëer ik een veilige omgeving voor het individu, het team en de organisatie. Hierdoor ontstaan prachtige verbindingen en inzichten.

Tijdens mijn operationele carrière heb ik de band met mijn vrienden buiten Defensie nooit verbroken. Door die band en door mezelf te richten op sporten, bewegen, ademhaling en meditatie, wist ik de switch te maken naar het leven in de burgermaatschappij.

Gezond houvast

Nog steeds sta ik elke ochtend op tussen vijf en zes uur, en begin de dag met een stukje rennen, fietsen of zwemmen op gevoel. Daarna doe ik enkele lichamelijke oefeningen, pak een ijskoude douche en vervolgens ga ik mediteren. Op die manier start ik de dag heerlijk in balans. Een vast ritme, welke voor mij al jaren goed werkt en mij zowel lichamelijk als geestelijk gezond houdt.

Mijn belangrijkste tip voor alle mensen die ik begeleid en coach, is om een 'gezond houvast' te vinden dat bij je past. Een 'gezond houvast' is er altijd één van beweging en nooit één van stilstand. Het eindresultaat is dat het individu, het team en de organisatie daardoor weer vanuit hun eigen kracht kunnen presteren.

Mijn van Aristoteles geleende lijfspreuk is niet voor niets 'Wat men moet leren doen, leert men door het te doen'.

Meer informatie

Twan is werkzaam als Trainer, coach & vertrouwenspersoon bij onder andere de volgende organisaties: Allied Forces, Doorbraak coaching, Afhangen (medeoprichter), STC-KNRM en LIVP.

Meer weten over Twan, en alle organisaties op éen pagina zien waarvoor hij zich inzet? Kijk dan zijn eigen pagina GewoonTwan.

Zij volgden een training bij Being Mindful:

Contact

Being Mindful

Bohrstraat 20
6533DS Nijmegen

T  06-51565763
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
I  beingmindful.nl

KvK 54398789
BTW NL164294843B01

Locatie

Contactformulier

Please type your full name.

onjuiste invoer

Onjuist mailadres

Invalid Input

© 2022 Being Mindful
Niets van deze website mag zonder toestemming worden gebruikt.

Beheer | Netnog websites