Bewust in het moment

Ervaringen bij Politie

Niet zweven, maar met beide voeten op de grond en je focus aan.


"The faculty of voluntarily bringing back a wandering attention, over and over again, is the very root of the judgment, character and will." - William James

Ivo Recourt

'Doordat ik altijd op aan stond kon ik mezelf niet uitzetten.'

Als ik terug kijk op mijn carrière bij defensie en politie, vraag ik me af of wat ik nu weet toen al had kunnen weten. Was ik toen ook al klaar voor de diepere lagen waar ik nu vaak in vertoef. Door het mediteren kom ik op plekken die ik toen misschien niet had kunnen gebruiken.

Het antwoord hierop is simpel. Nee, ik was er nog niet klaar voor en de lessen en ervaringen zijn nodig geweest om te zijn waar ik nu ben.

Bewust van de kracht van onze mindset

Ik ben mezelf al vanaf mijn 12e levensjaar bewust van de kracht van onze mindset. Ik wilde als  destijds keeper worden in mijn voetbalteam en sprak dit uit. De huidige keeper dacht er toen anders over.
Het volgende seizoen stond ik onder de lat en niet onverdienstelijk.
De kracht van mijn mindset zette ik om in daden.
Ik ging trainen en zorgen dat ik de beste optie zou gaan worden. Daar was voor mij geen twijfel over mogelijk.
Ik besloot dat ik er wilde staan onder die lat.
Ik zag mezelf duiken, rennen, ballen wegtikken.

Op mijn bed thuis sprong ik en gooide de hele dag ballen tegen de muur om die bal op elke mogelijke manier weer te vangen of uit de goal te houden.
Het kon niet anders dan dat ik daar zou komen te staan.

Master your mindset

De afgelopen jaren ben ik me meer gaan verdiepen in mindfulness en mediteren. Tijdens mijn diensttijd en de tijd dat ik bij de politie werkte, kwamen er wel eens termen voorbij. Zo las ik in 2015 het boek van Michael Pilarzyck over ‘Master your mindset’. Iets waar ik als kleine jongen al sterk in was en door dit boek te lezen, was ik vergeten dit als volwassene te blijven toepassen. Er waren nieuwe programma’s voor in de plaats gekomen. Hoe kan het toch zijn dat we mindfulness niet standaard op school krijgen of bijvoorbeeld in een politieopleding. Iets waar nu gelukkig veel meer aandacht voor is.  

Ik ging opleidingen in coaching volgen en leerde beter mediteren. Door het mediteren begon ik mezelf goede vragen te stellen. Die vragen brachten me hele heldere inzichten en soms weer vervolgvragen. Ik ging beter communiceren en helderder denken. Ik kreeg letterlijk meer ruimte in mijn brein. In de voorgaande jaren zijn er wel sessies en hulpverlening geweest omtrent mijn trauma gerelateerde klachten van mijn missies en onverwerkte trauma’s bij de politie. Die brachten verlichting en waren symptomen bestrijding op korte termijn.

Doordat ik de afgelopen jaren altijd op aan stond kon ik mezelf niet uitzetten. Dit werkte volledig door in mijn slaap, sporten, sociaal contact en in mijn gezinsleven. Het had niet alleen een enorme negatieve impact op mij, het beïnvloede mijn kinderen en directe omgeving. Door te gaan mediteren en ademhalingsoefeningen te doen kwam ik erachter dat je met 5 tot 10 minuten korte meditatie al zoveel kon bewerkstelligen. Mijn mentale toestand en mijn fysieke gesteldheid verbeterde aanzienlijk hierdoor.

Dat was fantas­tisch mooi werk. Een eervolle job. Zo beveiligde ik koningin Beatrix tijdens haar bezoek aan de Bennekel in Eindhoven

Mijn lontje werd steeds korter

Tijdens mijn onregelmatige diensten in de ochtend, middag of nacht bij de politie gebeurt er zoveel, dat ik soms merkte dat ik vergat te ademen. Mijn adem was vaak oppervlakkig en snel en dat had zijn weerslag op mijn lichaam en mijn lontje werd steeds korter. Ik wist wel uit lessen en het verleden dat dit zo was, echter het zelf erkennen en uitspreken is nog een ander verhaal. Mijn lichaam en geest waren constant in stress en meer in de aanval modus dan rust. De oorzaken waren me toen nog niet geheel duidelijk en ik negeerde alle signalen hiervan.

Ik was het letterlijk kwijt aan het raken en toch was het er ook nog wel. Die rust en dat genieten zat diep in mijn systeem verstopt. Ik wilde dat het weer terugkwam en dat ik weer kon genieten van mijn kids, mijn werk, van sporten en weer normaal kon slapen.

Mediteren, mindfulness en ademhalingstrainingen van Wim Hof zijn in mijn leven niet meer weg te denken. Ze brachten me rust en ik merkte dat ik weer gelukkig kon zijn, dat ik mijn trauma’s verder kon verwerken en dat ik beter kon communiceren met mezelf en anderen.

Ik denk dat het mogelijk is om in een beroep als politieagent veel mee te maken en dit goed te verwerken. De eerste stap is al gezet bij het goed uitspreken van je gevoel en er niet omheen draaien. Je ego mag je soms opzijzetten en je mag kwetsbaar zijn en emoties zijn er om erkend, herkent en gevoeld te worden.

Meer informatie

Ivo schreef zijn ervaringen bij defensie en polititie op in het boek Soldatenbloed. Het is zijn doel om anderen hiermee te inspireren en motiveren, zoals hij ook in zijn sportschool mensen motiveert om fysiek en mentaal sterker te worden. Behalve Recourts verhaal vind je in dit boek ook het vijfstappenmodel van IMOVE, waarmee je gemakkelijk jouw lifestyle verbetert.

Zij volgden een training bij Being Mindful:

Contact

Being Mindful

Bohrstraat 20
6533DS Nijmegen

T  06-51565763
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
I  beingmindful.nl

KvK 54398789
BTW NL164294843B01

Locatie

Contactformulier

Please type your full name.

onjuiste invoer

Onjuist mailadres

Invalid Input

© 2022 Being Mindful
Niets van deze website mag zonder toestemming worden gebruikt.

Beheer | Netnog websites